In Februari in 1945 kwamen alle geallieerde leiders bij elkaar om afspraken te maken over de toekomst van Europa na de 2e Wereld Oorlog.  Deze kwestie werd door de Sovjetleider Stalin besproken met de Amerikaanse president Roosevelt en de Britse premier Churchill. Dit werd de conferentie van Jalta genoemd. Op de conferentie van Jalta besloten ze om Duitsland en de hoofdstad Berlijn in vier bezettingsgebieden te verdelen. Deze drie grootmachten ( Sovjet, Vereinigde Staten en Amerika) en Frankrijk  zouden ieder zo'n zone besturen en daarbij zo goed mogelijk samen werken. Ze beloofde dat er vrije en eerlijke verkiezingen zouden komen in de bevrijde landen. Roosevelt vond dat de Europese landen het recht hadden op de vrijheid en een gekozen, democratische regering. Voor Stalin was het veel belangrijker dat de buurlanden van Sovjet-Unie bestuurd werden door bevriende communisten. Dat wat veel beter voor de veiligheid van de Sovjet-Unie. Churchill wilde juist voorkomen dat meer Europese landen communistisch zouden worden. De Russische invloed in Europa zou toch echt beperkt moeten blijven, Aldus Churchill . Toen in mei 1945 Duitsland verslagen was. Groede het wantrouwen tussen de geallieerden snel. Roosevelt was opgevolgd  door president Truman, die de plannen van de Sovjets niet vertrouwde.

De Grens door Duitsland was meer dan een scheiding op de kaart tussen deze 2 landen, de grens was ook de scheiding tussen 2 verschillende maatschappelijke en politieke systemen. Deze scheiding werd ook wel het ijzeren gordijn genoemd. Het ijzeren gordijn maakte gebruik van prikkeldraad, wachttorens met wachters en geweren, zij hadden toestemming om alles wat ook maar bewoog neer te schieten. Later maakte ze ook gebruik van L vormige betonnen muren zodat ze op geen enkele manier om zouden kunnen vallen. Zo waren er later ook meerdere linies gemaakt achter de dikke betonnen muren, een met sensoren , prikkeldraad, honden, water, een  mijnenveld, automatische geweren die schoten bij iedere beweging en natuurlijk nog steeds de torens met de wachters en de geweren. Zo werden  er ook meerder ontsnappingspogingen gedaan die eigenlijk allemaal waren  mislukt, er waren ook ontsnappingspogingen gedaan door de metro ondergronds maar die werden ook al snel ontdekt en de metro werd afgesloten. Zo kwamen mensen al snel op het idee om een tunnel onder deze muur en meerder linies door te graven. Daar waren mensen dan weken mee bezig om hun familie, vrienden of geliefden weer terug te kunnen zien, of gewoon puur om te kunnen ontsnappen aan de leiding die werd gegeven in dat deel, allemaal op eigen risico met de kans om hierbij te sneuvelen.

Op dit plaatje zie je een man met een pikhouweel, waarmee hij de muur kapot maakt. Deze muur heet de Berlijnse muur en is gebouwd in de nacht van 12 tot 13 augustus 1961. De muur verdeelde Berlijn in twee delen; oost-Berlijn en West-Berlijn. Oost-Berlijn was onder leiding van de Sovjet-unie en West-Berlijn was deel van de VS. In het westen was vrijheid en werk in de groeiende economie. Veel mensen probeerden naar het Westen te vluchten. Families waren gescheiden en vrienden zagen elkaar niet meer door de muur. De man op de afbeelding is blij dat de muur ten val gaat. Dit betekende ook het einde van de koude oorlog. Voordat de muur werd gebouwd was Duitsland al in twee delen opgedeeld maar Berlijn was nog niet gescheiden waardoor veel mensen door Berlijn naar de andere kant gingen. Dit kon totdat de muur werd gebouwd. Veel pogingen werden gedaan maar slechts enkelen lukte het om langs de muur te komen. Na de val werd Duitsland weer bij elkaar gevoegd.